Geen risico

O en no worries als het UWV je het STAP-budget niet toekent, annuleren wij je inschrijving kosteloos. Mocht je meer willen weten over de exacte voorwaarden van de overheid? Check stapuwv.nl

Opleidingen met STAP-budget

Veelgestelde vragen over het STAP-Budget

Wat is het STAP-budget?

Het STAP-budget is een subsidie van de overheid die werkenden en werkzoekenden kunnen aanvragen voor bepaalde trainingen, cursussen of opleidingen. STAP is afgeleid van Stimulering Arbeidsmarkt Positie.

Het doel van de overheid is om werkenden en werkzoekenden de kans te geven om zichzelf te blijven ontwikkelen tijdens de maatschappelijke carrière.

Uiteraard zijn er een aantal voorwaarden verbonden aan het STAP-budget.Lees jezelf dan ook goed in van te voren of vraag na of jij ervoor in aanmerking komt.

Kan ik meerdere cursussen volgen met het STAP-budget?

Het is niet mogelijk om meerdere cursussen te volgen met het STAP-budget. Je mag 1x per jaar voor maximaal € 1.000,- budget aanvragen voor één opleiding of cursus.

Je kunt je wel inschrijven voor één van onze combi-cursussen.

Wat heb ik nodig voor het aanvragen van STAP-budget?

Wanneer je bij ons jezelf inschrijft voor een cursus die je wil financieren met STAP-budget krijg je van ons een speciaal STAP-aanmeldingsbewijs. Daarnaast heb je jouw DigiD nodig. Hiermee kun je de aanvraag starten op: STAP-aanvraag

Heb ik recht op het STAP-budget?

Hoe kan ik mij inschrijven voor een opleiding met STAP-budget?

Het inschrijving voor een cursus met STAP-budget is heel simpel. Op deze pagina staan alle cursussen die geschikt zijn voor het STAP-budget. Daarnaast herken je cursus waar STAP-budget voor aangevraagd kan worden aan het het blauwe label STAP-budget.

  • Ga naar de cursus van je keuze en kies een variant. Deze herken je ook weer aan aan het blauwe label.
  • Kies vervolgens de datum wanneer je wilt starten met de cursus. Let wel op! Je mag pas beginnen 4 weken nadat je je STAP-aanvraag hebt ingediend.
  • Op de inschrijfpagina vink je helemaal rechts het vinkje ‘Ik gebruik mijn STAP-budget’ aan.

Kan mijn werkgever het STAP-budget aanvragen dan wel aanvullen voor mij?

Het STAP-budget is een subsidie voor individuen/burgers om meer regie te nemen over hun ontwikkeling en loopbaan. Een werkgever kan dit dus niet aanvragen.

Mocht een cursus meer dan € 1.000,- kosten dan kan een werkgever eventueel wel het meerdere bijdragen.

Vanaf wanneer kan ik STAP-budget aanvragen?

Elke 2 maanden start een aanvraagperiode. De eerstvolgende aanvraagperiode start op:

  • maandag 3 juli 2023 om 10:00 uur.

 

De aanvraagperiodes voor 2023 zijn:

  • 28 februari  2023 t/m 30 april 2023
  • 1 mei 2023 t/m 2 juli 2023
  • 3 juli 2023 t/m 3 september 2023
  • 4 september 2023 t/m 31 oktober 2023
  • 1 november 2023 t/m 31 december 2023

Wanneer ontvang ik mijn STAP-aanmeldingsbewijs?

Zodra je inschrijving verwerkt is, sturen wij meteen je STAP-aanmeldingsbewijs. Je moet dan wel het vinkje STAP aanvinken bij je aanmelding. Schrijf je jezelf voor 3 juli in, dan krijg je ook al je STAP-aanmeldingsbewijs, alleen kun je dan nog steeds pas 3 juli vanaf 10:00 uur je aanvraag indienen bij het UWV.

Als mijn STAP-aanvraag goedgekeurd is door het UWV. Hoe gaat het dan verder?

Het UWV doet er maximaal 4 weken over om je aanvraag te beoordelen. Als je aanvraag is goedgekeurd krijg je automatisch bericht van UWV. Je hoeft dan niets meer door te geven aan ons, want wij krijgen ook automatisch bericht. Wij zullen vervolgens jouw inschrijving definitief maken.

Wanneer kan ik beginnen met mijn opleiding?

STAP-budget kun je alleen aanvragen voor een opleiding die minimaal 4 weken na je aanvraag start, maar wel binnen 3 maanden na afloop van het aanvraagtijdvak.

Een voorbeeld: vraag jij gelijk 3 juli STAP-budget aan dan moet je cursus 3 augustus of later starten.

Wat gebeurt er als mijn STAP-aanvraag wordt afgekeurd?

De STAP-inschrijving maken we pas definitief zodra het STAP-budget is toegekend door het UWV. Als jouw aanvraag wordt afgekeurd dan vervalt je inschrijving automatisch. Je loopt dus geen risico.

In een volgende aanvraagperiode kun je opnieuw een aanvraag indienen als je dit jaar nog geen budget hebt gekregen. Hiervoor heb je dan wel een nieuw STAP-aanmeldingsbewijs nodig.

Wat moet ik doen als een opleiding meer dan € 1.000,- kost?

Het STAP-budget is echt tot een maximum van € 1.000,-. Kost de opleiding meer dan moet je het verschil zelf bijdragen.