Vis jij de allergenen eruit?

Intolerant of allergisch? Weet jij de verschillen?

Allergenen

Één suikerkorrel weegt 1 milligram. Als je die door tien deelt, kom je op 0,1 milligram. Dat is dus eigenlijk bijna niks. Maar 0,1 milligram pinda is voldoende om een anafylactische shock te veroorzaken. Een wat? Een anafylactische shock, een ernstige allergische reactie op allergenen. En nu we het over allergenen hebben, wist jij dat die ook aanwezig kunnen zijn in een cocktail? Dit zijn slechts een tweetal feiten over allergenen die je moet weten.

Als je namelijk niet weet wat het werken met allergenen inhoudt, dan kan dit levensbedreigende situaties opleveren. Jij bent samen met je team verantwoordelijk voor je gasten en daar hoort ook de verantwoordelijkheid bij voor het voeren van een goed allergenenbeleid. Hoe je dat doet? Dat leren wij jou tijdens de cursus Allergenen.

Je leert alles over de 14 meest belangrijke allergenen en wat ze kunnen veroorzaken bij jouw gast. We leren je om allergenen veilig te verwerken en hoe je jouw gasten hierover moet informeren. Van het maken van een stappenplan tot en met het voldoen aan de wettelijk eisen die gelden voor alle bedrijven die voeding en/of drank bereiden.

Durf jij na deze cursus nog te zeggen: “Het is maar een pinda!”? Wij zijn er klaar voor om je kennis uit te breiden of op te frissen. Zowel online als offline staan wij voor je klaar.

Wil je liever twee vliegen in één klap slaan? Volg dan de cursus HACCP-Allergenen. Offline kun je hiermee in één dag niet één, maar zelfs twee certificaten halen. Uiteraard is deze cursus ook online beschikbaar. Met de aanvullende HACCP kennis ben je nog beter in staat om je voedselveiligheidsplan in orde te maken.

Wat moet je weten over deze cursus?

Doelgroep en toelatingseisen

Iedereen die werkzaam is in de horeca, bij zorginstellingen, verenigingen of buurthuizen waar drank en/of voedsel wordt bereid en verkocht. Voor deze cursus heb je geen vooropleiding nodig.

Examen

Aan het einde van de lesdag wordt een schriftelijke toets afgenomen.

Cursusduur

Eén lesdag van 10.00 uur tot 16.00 uur. Wij zorgen voor eten en drinken, geef je het wel door als je allergisch bent?!

Wat leer je allemaal tijdens de cursus?

Onderwerpen die aan bod komen tijdens de cursus:

  • Allergenendeclaratie en wetgeving
  • Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit
  • Koppeling aan de Hygiënecode
  • Voedselveiligheidsplan
  • Productspecificaties
  • Receptuurbeheer
  • Allergenenspecificatiebladen
  • 10-stappenplan voor allergenenbeheer
  • Informatievoorziening allergenen aan gasten
  • Allergeneninformatiekaart

 

Tijdens de ééndaagse cursus Allergenen leer je hoe je jouw gasten moet informeren over de aanwezigheid van allergenen in je voedingsmiddelen en in je gerechten en hoe je dit schriftelijk moet vastleggen in je voedselveiligheidsplan.

Veelgestelde vragen

Wat zijn allergenen?

Allergenen zijn voedingsstoffen die een allergische reactie kunnen veroorzaken bij gasten met een voedselallergie of voedselintolerantie. Horecaondernemingen moeten aan hun gasten schriftelijk, mondeling of digitaal informatie verstrekken over de aanwezigheid van de wettelijk verplichte veertien belangrijkste allergenen.

Is de cursus Allergenen een combinatiecursus met HACCP of moet ik 2 aparte cursussen volgen?

De cursus Allergenen en de cursus HACCP zijn apart van elkaar te volgen. Je kunt ook kiezen voor een combinatietraining waar je in 1 dag zowel kennis van de HACCP wetgeving opdoet als van de Allergenenwetgeving.

Is het verplicht om een cursus Allergenen te volgen?

Deze cursus is niet verplicht, maar voor iedere horecaondernemer is het wél wettelijk verplicht om volgens de zogenaamde allergenendeclaratie te werken. De aansprakelijkheid voedselintolerantie/allergie ligt bij de horecaondernemer. Als je geen goed allergenenbeleid hebt ingevoerd, dan ben je mogelijk niet meer verzekerd bij eventuele letselschade of aansprakelijkheidsstelling.