Loopt alles bij jou op rolletjes?

Preventiemedewerker

Meneer Dikke van Dale, wat betekent ‘preventie’ precies? “Een mooi synoniem voor preventie is voorkoming. Heb ik je zo voldoende geholpen?”

Zeker heeft meneer Dikke van Dale ons zo voldoende geholpen, want het voorkomen van gevaarlijke situaties is precies datgene wat jij als preventiemedewerker als taak hebt. En dat voorkomen is soms moeilijker dan je denkt. Want wist jij dat struikelen of vallen bovenaan staat in de lijst met ernstige bedrijfsongevallen? Volgens ons, is er geen enkel bedrijf waar struikelen of vallen niet mogelijk is, want waar mensen lopen, kunnen mensen vallen. Zelfs op weg naar de printer die letterlijk op 2 meter afstand staat. We hebben immers allemaal die ene onhandige collega, die van elke situatie een gevaarlijke situatie weet te maken.

Als preventiemedewerker doe jij je best om alles op rolletjes te laten lopen. Dat betekent dat iedereen profiteert van jouw werk zonder dat jij op de voorgrond staat. Want vaak kom je pas op de voorgrond te staan als het fout gaat en dat is juist hetgeen wat je gaat voorkomen. Je faciliteert, je schrijft en je presenteert procedures, maar bovenal sta je in contact met je collega’s. Jij hebt als taak om hen te informeren, maar nog belangrijker, jij bent het aanspreekpunt als er volgens hen een gevaarlijke werksituatie is. Kortom: zeer divers en zeer uitdagend.

Ben jij die controlfreak die graag zorgt? Die situaties (h)erkent? Die actief wil bijdragen aan de veiligheid, het welzijn en de gezondheid binnen het bedrijf? Dan ben jij er klaar voor om opgeleid te worden tot preventiemedewerker!

Wat moet je weten over deze cursus?

Doelgroep en toelatingseisen

Ben jij degene die de werkgever gaat ontlasten op dit gebied (want het aanstellen van een preventiemedewerker is een wettelijke verplichting!)? Dan ben jij er klaar voor om opgeleid te worden tot preventiemedewerker! Voor de cursus is geen vooropleiding nodig.

Examen

Aan het einde van de cursusdag krijg je een theorie-examen met meerkeuzevragen en als je slaagt belonen wij je met een certificaat.

Cursusduur

Eén lesdag van 09.00 uur tot 17.00 uur en geen zorgen, er is genoeg eten en drinken gedurende de dag.

Wat leer je allemaal tijdens de cursus?

De volgende onderwerpen komen aan bod:

Je leert vorm en inhoud geven aan in- en externe processen voor het opstellen en actueel houden van de RI&E en het bijbehorende Plan van Aanpak. En je doet flinke basiskennis op rondom het thema arbeidsomstandigheden.

Kort samengevat:

  • Kennis over de huidige wet- en regelgeving Arbo en WoR
  • Kennis over de plaats en positie van de preventiemedewerker
  • Inhoud geven aan Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E)
  • Opstellen en bewaken van een Plan van Aanpak
  • Uitvoeren van Arbo-maatregelen
  • Kennis over het adviseren van werkplekinrichting
  • Kennis over het geven van voorlichting en instructie over Arbo

Veelgestelde vragen

Vanaf hoeveel werknemers moet een werkgever een preventiemedewerker aanstellen?

In kleine(re) organisaties kan de werkgever deze rol zelf vervullen. Vanaf 15 werknemers moet de werkgever zich ten aanzien van zijn verplichtingen laten bijstaan door deskundige medewerker(s). Hiertoe moet de werkgever één of meerdere werknemer(s) aanwijzen.

Kan de preventiemedewerker ook BHV’er zijn?

Ja, deze twee taken zijn goed te combineren.