Hoe hygiënisch werk jij eigenlijk?

Hygiënecode HACCP

Wist je dat het hygiënischer is om de wc-bril mee de keuken in te nemen dan je mobiele telefoon?

Tijdens onze cursus HACCP leren wij jou alles wat je moet weten over voedselveilig werken en hoe jij moet voldoen aan alle eisen rondom hygiëne en dat gaat verder dan je handen wassen na een toiletbezoek! Het bereiden van een kopje soep klinkt simpel, en wellicht is het dat ook voor jou, maar zelfs in deze bereiding zitten 160 kritische punten waar het fout kan gaan.

Het is voor jou als horecaheld een verplichting om te werken volgens de Hygiënecode. Met onze cursus leren we jou om te gaan met de Hygiënecode en bereiden we je voor op een eventuele controle van de Voedsel en Warenautoriteit. Wij kunnen dit zowel in één dag doen op een leslocatie bij jou in de buurt als vanaf het scherm. Online of offline les, het maakt ons niks uit. Onze docenten, onze E-learning en ons HACCP-handboek staan ter beschikking.

De motivatie om voedselveilig te werken moet niet zijn omdat het moet, maar omdat jij er alles aan wilt doen om te voorkomen dat jouw gasten ziek worden. Uiteindelijk is de mens de zwakste schakel in het voedselveilig werken.

De cursus Hygiënecode HACCP bieden we zowel via E-learning als klassikaal aan. Wil je liever twee vliegen in één klap slaan? Doe dan de cursus HACCP-Allergenen. Offline kun je hiermee in één dag niet één, maar zelfs twee certificaten halen. Uiteraard is ook deze cursus online beschikbaar. Met de aanvullende allergenenkennis ben je nog beter in staat om je voedselveiligheidsplan op orde te maken.

 

Wat moet je weten over deze cursus?

Doelgroep en toelatingseisen

Alle medewerkers in de horeca, catering en instellingskeukens. Denk ook aan beheerders, medewerkers en vrijwilligers in sportkantines, verenigingen en/of buurthuizen. Een vooropleiding is niet noodzakelijk voor deelname, iedereen is welkom.

Examen

De cursus wordt te allen tijde geëindigd met een toets. Behaal je hier een positief resultaat dan ben jij klaar om te werken volgens de verplichte Hygiënecode en ontvang je het Classmate certificaat.

Cursusduur

De HACCP dagcursus is van 10.00 uur tot 16.00 uur. Geen zorgen, wij zorgen voor voedselveilig eten en drinken.

Wat leer je allemaal tijdens de cursus?

Onderwerpen die tijdens de cursus Hygiënecode HACCP aan bod komen, zijn:

  • Hygiënecode en wetgeving
  • Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit
  • Bedrijfsbeleid
  • Inrichten van bedrijfsruimten
  • Inkoop van producten
  • Ontvangst van producten
  • Opslag van producten
  • Bereiding van gerechten en/of dranken
  • Presentatie van gerechten en/of dranken
  • HACCP registratieformulieren
  • Temperatuurbeheersing
  • Persoonlijke hygiëne
  • Schoonmaak
  • Kruisbesmetting
  • Levensmiddelenafval
  • Ongediertebestrijding

 

Tijdens de ééndaagse cursus Hygiënecode HACCP leer je hoe je met bederfelijke eet- en drinkwaren om moet gaan en hoe je de verplichte Hygiënecode voor de horeca in de praktijk moet toepassen.

Veelgestelde vragen

Is de cursus Sociale Hygiëne hetzelfde als de cursus HACCP?

Nee, Sociale Hygiëne houdt in dat je op een gezonde (sociale) manier met mensen omgaat. Je leert onder andere op een respectvolle manier aan een dronken persoon te vertellen dat hij/zij echt niet meer kan bestellen. Bij de cursus Hygiënecode HACCP leer je hoe je de Hygiënecode moet toepassen in de praktijk oftewel hoe je zorgt voor een optimale voedselhygiëne.

Als je alleen een broodje kroket of een tosti aan je gasten serveert, moet je dan toch volgens de Hygiënecode HACCP werken?

Ja, op het moment dat je met bederfelijke eet- of drinkwaren in aanraking komt, dien je volgens de Hygiënecode HACCP te werken. Ook bier is een bederfelijk voedingsmiddel.

Moet ik examen doen na de cursus Hygiënecode HACCP?

Aan het eind van de cursusdag krijg je een schriftelijke toets. Bij goed gevolg ontvang je een Classmate certificaat van deelname. Dit certificaat kun je tijdens een controle van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) aan de controleur laten zien. Het blijft natuurlijk je eigen verantwoordelijkheid om de opgedane kennis uit de HACCP cursus ook daadwerkelijk in de praktijk toe te passen.