Sla jij de plank niet mis?

Combi HACCP-Allergenen E-learning

HACCP en Allergenen, of is het nou Allergenen en HACCP? Het maakt niet uit hoe je het ziet, maar deze twee vrienden horen bij elkaar en daarom voegen wij ze samen op één plank in één cursus! Met als doel om jou op een efficiënte manier bij te brengen hoe je een voedselveilige omgeving voor je gasten kunt creëren.

Tijdens het HACCP gedeelte leren wij jou alles dat je moet weten over voedselveilig werken en hoe jij moet voldoen aan alle eisen rondom de Hygiënecode en dat gaat verder dan alleen je handen wassen na een toiletbezoek! Het bereiden van een kopje soep klinkt simpel, en wellicht is het dat ook voor jou, maar wist je dat zelfs in deze bereiding 160 kritische punten zitten waar het fout kan gaan?

Het Allergenen gedeelte gaat dieper in op de 14 meest belangrijke allergenen en wat ze kunnen veroorzaken bij jouw gast. We leren je om allergenen veilig te verwerken in voedsel en hoe je jouw gasten hierover moet informeren. Als jij namelijk niet weet wat het werken met allergenen inhoudt, dan kan dit levensbedreigende situaties opleveren.

En levensbedreigende situaties willen we zoveel als mogelijk voorkomen. Door te kiezen voor de cursus HACCP-Allergenen sla jij twee vliegen in één klap. Doordat deze twee vrienden zoveel raakvlakken hebben, kan deze efficiënte combi cursus aangeboden worden, zonder kwaliteitsverlies. Laat je verrassen met een eendaagse klassikale cursus of bijt je online vast in de lesstof.

Wat moet je weten over deze cursus?

Doelgroep en toelatingseisen

Alle medewerkers in de horeca, catering en instellingskeukens. Denk ook aan beheerders, medewerkers en vrijwilligers in sportkantines, verenigingen en/of buurthuizen. Een vooropleiding is niet noodzakelijk voor deelname, iedereen is welkom.

Examen

De E-learning cursus wordt te allen tijde afgesloten met een toets. Behaal je hier een positief resultaat, dan ben jij klaar om voedselveilig te werken en ontvang je twee Classmate certificaten.

Cursusduur

Jij bepaalt zelf het tempo en wanneer je je examen wilt doen. Wij leggen je geen druk op, maar zijn er voor je als je ons nodig hebt.

Wat leer je allemaal tijdens de cursus?

Onderwerpen die tijdens de Combitraining HACCP-Allergenen aan bod komen, zijn:

  • HACCP wetgeving
  • HACCP bedrijfsbeleid
  • Allergenenwetgeving
  • Allergenen bedrijfsbeleid
  • Inrichten van bedrijfsruimten
  • Inkoop van goederen
  • Ontvangst van goederen
  • Opslag van goederen
  • Bereiding van gerechten en/of dranken
  • Presentatie van gerechten en/of dranken
  • Reinigingsprocessen
  • HACCP registratieformulieren
  • Wettelijk verplichte vermelding van 14 allergenen
  • Allergenenspecificatiebladeren
  • Risico’s van voedselbesmetting, voedselintolerantie en voedselallergie
  • Receptuurbeheer en productdatabasebeheer
  • Informatievoorziening allergenen aan gasten
  • Allergeneninformatiekaart

 

Ook leer je hoe je jouw gasten moet informeren over de aanwezigheid van allergenen in je voedingsmiddelen en in je gerechten en hoe je dit schriftelijk moet vastleggen in je voedselveiligheidsplan.

Veelgestelde vragen

Wat zijn allergenen?

Allergenen zijn voedingsstoffen die een allergische reactie kunnen veroorzaken bij gasten met een voedselallergie of voedselintolerantie. Horecaondernemingen moeten aan hun gasten schriftelijk, mondeling of digitaal informatie verstrekken over de aanwezigheid van de wettelijk verplichte veertien belangrijkste allergenen.

Als je alleen een broodje kroket of een tosti aan je gasten serveert, moet je dan toch volgens de Hygiënecode HACCP werken?

Ja, op het moment dat je met bederfelijke eet- of drinkwaren in aanraking komt, dien je volgens de Hygiënecode HACCP te werken. Ook bier is een bederfelijk voedingsmiddel.

Is deze combitraining HACCP-Allergenen verplicht?

Nee, het is niet verplicht, maar iedere horecaondernemer is wettelijk verplicht te werken volgens de zogenaamde ‘Allergenendeclaratie’ en volgens de regels van de ‘Hygiënecode HACCP’. De aansprakelijkheid voor besmet voedsel, voedselintolerantie en allergie ligt dus bij de ondernemer. Voer je geen veilig voedsel- en drankbeleid, dan ben je mogelijk niet meer verzekerd voor letselschade of aansprakelijkheidsstelling.