Ben jij de beroerdste niet in geval van nood?

BHV Basiscursus E-learning en Praktijkdag

Pas jij dat superhelden pak? Ben jij degene die rustig kan blijven in geval van nood en helder kan blijven nadenken? Dan ben jij dé aangewezen persoon voor de cursus BHV (bedrijfshulpverlener). Want wist jij dat in de wet staat dat een ambulance vanaf de melding binnen 15 minuten aanwezig moet zijn, maar dat de eerste 6 minuten bij een hartstilstand het meest belangrijk zijn? Juist in die minuten kun jij het verschil maken!

Waar je ook bent, wat je ook doet, er kan altijd een ongeluk(je) gebeuren. Wij bereiden je voor op grote en op kleine ongelukken. Wij leren je de juiste pleister te plakken, maar ook hoe te reanimeren. Wij leren je een klein brandje te blussen, maar ook hoe je moet evacueren bij een grote brand. Kortom, wij gaan je zo goed mogelijk voorbereiden op verschillende noodsituaties.

Trek jij het superhelden pak aan? Voor de cursus BHV heb je geen vooropleiding nodig. De opleiding kan volledig klassikaal of in combinatie met E-learning gegeven worden. Kan het ook volledig via E-learning? Nee, dat kan niet. Wij zijn namelijk van mening dat je alleen een echte goede BHV’er kan worden als je jouw kennis en vaardigheden in de praktijk oefent! Kies dus voor een tweedaagse basiscursus op een locatie bij jou in de buurt of voor een E-learning gevolgd door één praktijkdag.

Wat moet je weten over deze curus?

Doelgroep en toelatingseisen

Iedereen die bij calamiteiten adequaat moet kunnen optreden en die nog niet eerder een opleiding heeft gevolgd tot BHV’er. Je hebt geen vooropleiding nodig.

Examen

Je wordt beoordeeld op je theorie- en praktijkverrichtingen voor de onderdelen Eerste Hulp en Brandbestrijding & Ontruiming.

Cursusduur

De theorie bestudeer je via E-learning, je bepaalt dus je eigen tijd, plaats en tempo. We verwachten dat je hier een uur of zes mee bezig bent. Daarna is de praktijkdag van 09.00 uur tot 17.00 uur.

Wat leer je allemaal tijdens de cursus?

Waar bestaat de basiscursus BHV uit?

Eerste Hulp (onder andere):

  • Alarmeren en algemene hulpverleningsregels
  • Reanimatie en gebruik AED
  • Uitwendige wonden

 

Brandbestrijding en Ontruiming (onder andere):

  • Brand en de gevaren bij brand
  • De taak van een BHV’ers bij brand en ontruiming
  • Voorbereiding van een ontruiming

Oefenen we dit ook?

Ja, er moet geoefend worden en sterker nog, daar wordt jij op beoordeeld. Alleen als je zowel de theorie als de  praktijkhandelingen goed doet, slaag je voor de cursus. Niet bang zijn hoor, onze docenten zijn echt goed en helpen je hiermee.

Veelgestelde vragen

Ben ik als werkgever verplicht BHV’ers in dienst te hebben?

Ja, in de wet staat dat je verplicht bent om BHV’ers in dienst te hebben. Tenzij je een eenmanszaak hebt en er geen andere mensen in het bedrijf aanwezig zijn, zoals klanten of schoonmakers.

Hoe weet ik of en hoeveel BHV’ers er in mijn bedrijf moeten zijn?

Het aantal BHV’ers wordt bepaald aan de hand van de Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E).  Je bent wettelijk verplicht om deze op te stellen voor je bedrijf.

Hoe vaak moet een bedrijfshulpverlener op herhaling?

In de wet staat dat je jouw deskundigheid en ervaring op het gebied van BHV op peil moet houden. Je moet dit ook registreren. Classmate stelt als eis dat een BHV’er ieder jaar een Herhalingscursus BHV moet volgen om up-to-date te blijven. De certificaten hebben daarom een geldigheidsduur van één jaar.